Monday, July 11, 2011

Melihat dunia

Kita sering mengharap sesuatu yang indah,
Sesuatu yang kena dengan rasional kita. Tapi kita lupa, apa diri kita ada untuk mencapai apa yang kita mahukan.

Adakah kita sedia untuk itu?

Kita mahukan seorang yang dapat membimbing kita, tapi macam mane hubungan kita dengan diri sendiri? Macam mane hubungan kita dengan Allah?

Jika kita mahu berkhawin, dapatkah kita jamin dapat bimbing pasangan kita? (Bagi lelaki), dan dapatkah kita menjaga hati serta taat pasangan kita? (Bagi wanita).

Selepas sah akad,
Lelaki akan pikul dosa isterinya, kalau tidak mampu bimbing isteri, seperti menambah beban dosa yang sedia ada setiap kali isteri melakukan dosa.
Isteri pula, tanggungjawab dalam menjaga hati suami sangat penting, sekali si suami terasa hati, derhaka lah kamu.

"Nanti dah kawin kita cuba la~" " Dah kawin kta berubah la ya..".

Oh, aku rasa sangat susah nak lakukan itu. Sebab benda dah biasa buat perlukan masa nak berubah. Kalau nak berubah, lakukan sekarang, bukan nak tunggu orang nak bimbing kita, bukan nak tunggu sesuatu yang besar berlaku dahulu (seperti berkhawin).

"Jangan mengharap apa yang orang berikan pada kita, tapi fikirkan apa yang boleh kita berikan pada orang"


Kalau kita jenis yang cepat marah, cuba kawal itu. Marah sesuatu yang susah untuk dikawal, dan ia boleh menyebabkan banyak benda luar kawalan berlaku. Jangan nanti ia jadi sebab kita masuk ke neraka, jadi sebab hubungan sesama punah.

Kalau jenis yang senang teremosi, gunakan akal lebih banyak, tekan emosi itu, jadi lebih realistik dan rasional. Kalau jenis ego atau keras kepala, cuba terima apa yang disampaikan, kadang-kadang kita tahu ia betul tapi ego tinggi nak terima.


Setiap orang berbeza, perangai adalah sesuatu yang abstrak, ia berbeza pada setiap individu. Jangan jadikan ia sesuatu yang tetap,

"Aku anak sulung, sebab tu keras kepala sikit" , "Oh, dia orang kelantan, patutla perangai jahat macam tu" , "Aku suka pedas, sebab tu pemarah", "Aku lahir bulan januari, sebab tu aku ego"

Jangan jadi sempit fikiran. Itu cuma alasan. Yang menentukan semuanya terletak pada kita. Kita yang mencorak diri kita, bukanya tarikh lahir, bukannya kedudukan dalam keluarga atau jenis makanan yang diambil. Walaupun persekitaran memain kan peranan dalam membentuk peribadi kita, namun Allah telah berikan kita akal yang membolehkan kita berfikir baik dan buruk sesuatu itu.


Jadi,
Bersediakah kita?


p/s: Aku bukannya seorang yang maksum, ini nasihat untuk diri aku, pendapat yang aku ingin berkongsi dengan dunia.

No comments: