Sunday, June 19, 2011

GerimisPicture by manusiaterlantar via phone

Aku semakin suka pada kawasan luar kesibukan, angin petang di kawasan lapang. Atas bumbung rumahku, meja luar rumahku, keseorang di dalam biliku.

Ia membuatkan aku semakin kuat berfikir. Pelbagai, segenap imaginasi.

Dan aku semakin suka pada "detail" .
Gerakan raut senyum wajah ibu bapaku, gerakan rumput di tiup angin, titisan hujan pada lopak, bunyi air dari kolam ikan aku, bahkan perubahan bentuk awan2 di atas sana. Aku bagaikan berada pada satu ruang lain . Aku mampu duduk pada suatu tempat memerhati, mendengar dan merasa pada kadar yang lama.

Hidup aku seperti sudah berubah dalam 3,4 bulan ni. Terlalu banyak perkara berlaku. Terlalu banyak tanggungjawab dipaksa pikul. Ia seperti persediaan untuk sesuatu.

Dan aku biarkan diriku seperti daun luruh dibuai angin ketempat tidak kutahu. Tersenyum melayan perasaan. Kerana aku tahu semua yang berlaku adalah yang terbaik untuk diri ini.

Aku suka gerimis hujan mengena kulitku.
Aku merasa aku hidup.

Saturday, June 18, 2011

Pelukan awan gelap

Pernah kamu berjalan laju sehingga terasa seperti memijak angin. Kamu berharap dapat menahan jarum jam yang berdetik dari terus bergerak. Degupan jantung kamu jelas melebihi manusia pengidap darah tinggi. Mengetahui hal yang tidak disangka berlaku.

Kemudian denyutan jantung kamu berhenti...


Seperti berada di dalam bilik gelap disuluh sebiji lampu dari atas. Tidak tahu arah tujuan haluanmu. Tersepit pada rasional fikiran yang pelbagai. Terduduk...

Datang manusia mengelilingimu yang kamu hanya nampak lirikan ekspresi memandang rendah.

Jantung bagai dipegang erat sepasang tangan. Kuat. Sakit...

Kamu masih tidak mengetahui arah tuju kamu.

Duduk menunduk terdiam membisu.

"Manusia terlalu takut pada masa depan yang tidak diketahui, sehingga lupa untuk membetulkan masa silam mereka, dan mereka terus hidup dalam kegelapan yang tidak diketahui mereka sendiri" -manusiaterlantar.


Masa depan itu hak Allah...

Thursday, June 16, 2011

Pegangan

"Islam dan keluarga, adalah dua perkataan agung bagi aku"

Aku mampu titiskan air mata untuk kedua-duanya.

Aku akan pertahankan ia walau darah ini mewarnai muka bumi.

Ini tanggungjawab aku hidup. Ini pegangan aku.


Ketika ini aku sedang menghayati bait bacaan surah yassin dari corong masjid, aku hayati akhiran bacaan ayat ke 82 dengan teliti. Kun fayakun - "Jadilah! Maka terjadilah ia." kuasa Allah. Takutlah akanNya. Peganglah ia.

Tuesday, June 14, 2011

Nasihat Hati

Jujukan buku biography orang ternama memenuhi suku kedai buku ini. Dari orang ternama hingga orang yang mahu nama. Dipenuhi kata-kata hebat membuka pintu akal menyelami isi hati. Terus ia dijadikan rujukan dan pegangan setiap hati yang ditangkap.


"Hebat!"


Ini memang satu perkembangan positif pada mata logik manusia. Tapi hati, jangan kamu lupa ya...


Sedang jejari kamu menyelak dan otak menghafal, pernahkah terfikir peribadi insan paling hebat pernah hidup di dunia ini? Yang sepatutnya dijadikan contoh dan ikutan kamu setiapnya. Pernahkah hati ini ingin mengetahui kisah hidup Baginda seperti mana kisah-kisah hidup manusia biasa pada rak-rak buku ini?


Kacip gigi geraham kamu dengan sunnah Baginda.
Jadikan Al-quran pertunjuk kamu,
Kerana tidak akan sesat kamu di dunia ini.

Tuesday, June 7, 2011

Ingatan

Cintailah aku kerana agamaku.

Dan aku ingin mencintaimu kerana agama yang ada di dalam dadamu,
Kerana budi perketimu,
Kerana akhlak mulia mu...


Tiada perkara yang lebih penting dari itu semua.

Garisan Pensil

Cuba lukiskan satu garisan panjang menggunakan pensil. Tandakan A dan B pada penghujung setiapnya. pada garisan itu letakkan sesuatu sepanjangnya. Kertas gulung, pensil, guli, megi cawan atau apa-apa sahaja.

Sekarang, lalukan tangan kamu pada garisan itu. Langgar sehaja apa yang menghalang laluan mu. Buka tangan mu, dan 'u got nothing'. Kamu masih lagi seperti pada permulaan garisan.

Lalukan kembali tangan kamu dan ambil setiap benda menghalang kamu. Pada pemghujung garisan, lihat apa yang ada didalam genggaman. Segala macam.


That's life.


Samada kamu mahu atau tidak. Kamu akan tetap bergerak pada satu garisan. Menjalani pelbagai peristiwa yang akan men'corak' hidup. Tapi Kamu akan memperolehi corak yang membentuk peribadi jiwa, jika kamu mengambil iktibar, pengalaman, kehidupan pada setiap laluan kamu. Ia mengubah kamu mengikut corak yang kamu ambil. Positif atau negatif.


"Kegembiraan bukan bergantung kepada keadaan berlakunya ia. Tapi bagaimana kita menghayati ia berlaku" -Manusiaterlantar (January 17, 2010 at 9:46am.)


Apabila kamu rasa 'cukup'. Hati kamu akan terasa tenang - Manusiaterlantar (June 7, 2011 at 4:08pm).


...

Sunday, June 5, 2011

Air mata untuk Allah

Manusia sering merungut pada apa yang tidak diperolehinya. Merungut dan menunding jari pada semua benda sehingga sanggup menyalahkan Maha pencipta.Emosi mengawal akal, manusia diperdayakan makluk penjanji penyesatkan manusia selepas adam dijadikan.

Saat yang 'kacang' baginya... Heh

Sakitnya jika memperoleh apa sahaja yang kamu kehendaki, tapi sering terlepas dengan apa yang kamu perlukan. Perit.

Mengalir air mata, terduduk tanpa ada daya. Jatuh setiap titisan kaca ke atas telapak tangan, berderu-deru tanpa ditahan. Namun, apabila kamu melihat telapak tangan dibasahi air mata itu, mampukah kamu melihat bertapa besarnya nikmat yang telah diberikan?

Setiap hembusan nafas, setiap warna yang dilihat, setiap denyutan otot penggerak.

Jika tuhan mengambil udara yang disedut iini. kamu adalah mayat!

Lihat sekeliling kamu wahai manusia. Cahaya matahari pada wajahmu, hembusan halus udara nyaman, kaki yang berpasak pada bumi ini. Jangan lupa akan nikmat sekeliling kamu. Tidak tercapai akalmu bilangan nikmat itu sendiri.


Bangun!! jangan terus terduduk. Biarkan air mata yang mengalir digantikan air mata kesyukuran, air mata ketakutan kepadaNya. Dia yang selalu ada padamu.

Sesungguhnya hidup kekal nanti hanya selepas kamu meninggalkan segala yang kamu ada sekarang. Jangan sombong pada kehidupan yang hanya untuk 50, 60 tahun ini.


Syukur.
Alahamdulillah padaMu...

Saturday, June 4, 2011

Bintang

Aku tidak pernah memerhati bintang selama ini.. Pernah, tapi tidak lama, atau tidak menghayati cahayanya.

ia,
Tenang...

Melihat ia seakan-akan berputar2 mengikut corak garisan. Garisan-garisan hasil laluan cahayanya.
Khayal...Seperti ia menepuk-nepuk bahuku menunjuk ciptaan sesuatu yang Maha Besar.


aku kagum... Mata ku seperti mandapat dadah. Celik, tanpa ada kelipan.


Allah pencipta tiada tandingan.

Friday, June 3, 2011

Tuhan.. Maha segalanya

Aku menyelongkar kembali wall facebook aku dari tahun sudah. Aku seorang yang sangat positif dahulu. Atau aku berprilaku begitu kerana ingin positif.. hehe.. Banyak kata2 hikmah.


"Suatu pengembaraan dianggap gagal kalau kita tidak mendapat apa yang kita cari. tetapi itu tanggapan yang salah. tidak ada pengembaraan yang sia-sia. cuma kau tidak faham, bahawa sesuatu yang kaujumpa dalam perjalananmu, ada kalanya lebih baik daripada apa yang kaucari" (Panrita)Surah Al-Baqarah Ayat 216: ; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.


Sesungguhnya aku kadang2 lupa ya Allah..
Aku sering bertanya, bila ketetapan hati ini telah diperolehi, kenapa ia sering kali diambil balik dari aku? Kerana aku jarang ada ketetapan hati. Dan bila aku mula ingin berlari mengejarnya, terus sahaja ia ditarik. Terus aku terduduk. Susah ingin bangun. Menangis tanpa ada batas lagi.

Walhal aku terlupa, pada masa itu, ingatan aku padaNya sangat tinggi, doa tidak pernah lepas dari lidah ini, tulang empat kerat ini tidak lekang dari ibadah kepadaMu. Tapi aku kembali lupa selepas itu.

Awak...

Saya takkan jadi begitu lagi...
Saya akan tetap berlari selepas ini...
Sakit ini, luka ini.. Akan menguatkan...


Kerana tugas ini mungkin sudah selesai... Mungkin...


Through the trees
I wIll find you;
I wIll heal the ruins left inside you
cuz I'm stIll here breathing now...
I'm still here breathing now...
I'm still here breathIng now...
untIl I'm set free.
Go quiet through the trees


Tiada ketetapan dalam sesuatu. Segalanya mungkin terjadi.
Ia tidak mungkin akan berakhir...